V. István Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola

SPORT, SZABADIDŐ

 

Kattintson a megfelelő címre!

Iskolánk labdarúgó élete a kezdetektől napjainkig

Írta: Búzás László

 

A sátoraljaújhelyi V. István Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola (akkori nevén Sátoraljaújhelyi városi Felsőkereskedelmi Iskola) Ifjúsági sportköre 1926. szeptember 20-án alakult.

A sportkör igazolási száma: 396

A sportkör tiszteletbeli elnöke: Debreczeni Áron

A sportkör vezetőtanára: Józsa Imre a természettan tanára. 

A sportkör alig volt egy hónapos, amikor a labdarúgók október 5-én a sárospataki Tanítóképző csapatát 3:1 arányban legyőzte, majd október 23-án a sárospataki Főgimnázium csapatát győzték le 2:0 arányban. „Ezzel bebizonyítottuk, hogy a kerület legjobb csapata vagyunk.” A sportkör labdarúgói 1927 áprilisában részt vettek a Hősök serlegéért folyó küzdelemsorozatban. A serlegért folyó küzdelemben 6 csapat vett részt. Első mérkőzését a csapat 2:1 arányban nyerte a reálgimnázium csapatával szemben. A csapat ezzel a győzelemmel bejutott a középdöntőbe, melyet 1927. május 26-án vívták a SAC ellen. Bár játékosaink kitűnő technikával dolgoztak, a második félidőben keletkezett szélvihar az ellenfelünknek kedvezett és a csapat érzékeny vereséget szenvedett.

A következő tanévben (1927/28) a sportkörnek sikerült mezeket és egyéb felszereléseket beszerezni a labdarúgóknak, és ígéretet kaptak a városi képviselőtestülettől, hogy jövőre futballcipőket is kapnak. 1927. május 13-án a csapat 7:0-s győzelmet aratott a reálgimnázium csapata felett. Május 20-án, a „Hősök napján” a döntő mérkőzése volt, ahol 1:0 arányban felülmúlták a S. MÁV. SC. csapatát. A gyenge és jobbára első és második évfolyambeli játékosaink nehéz feladat előtt állottak. A játék nagy és díszes közönség előtt folyt le, és már az első félidőben, mely eredmény nélkül végződött, kitűnt, hogy csapatunk nagyon is méltó és erős ellenfélnek bizonyul. A közönség tomboló lelkesedése és játékosaink minden dicséretet felülmúló igyekezete a második félidőben meghozta a győzelmet. Gólszerző „a kis Brezovszky”. Ezzel elhódítottuk a Hősök napi serleget. Június 7-én a gimnáziummal vegyes csapatot alkotva 3:0-s győzelmet értek el a debreceni Római Katolikus Főgimnázium csapata ellen. Június 10-én szintén a gimnáziummal vegyes csapatot alkotva 2:1-s győzelmet aratott a csapat a miskolci Állami Felsőkereskedelmi Iskola csapata felett. A győzelem azonban nem volt felhőtlen, mert a miskolci csapat egyik játékosa kulcscsonttörést szenvedett.

Az 1928/29-es tanévben a futballcsapat május 26-án másodízben nyerte el Sátoraljaújhely r. t. város vándorserlegét.

A következő tanévben a futballcsapat szertárát több felszereléssel gazdagítottuk. Az elmúlt évekhez viszonyítva labdarúgóink hanyatlást mutattak, ennek volt következmény, hogy a „Hősök napján” a MÁV futballcsapatától vereséget szenvedtünk és ezzel elveszítettük a vándorserleget.

Az 1930/31-es iskolai tanévben a debreceni reálgimnázium csapatával játszottunk, mely KISOK verseny volt. Ezen az éven is sikerült bővíteni szertárunkat, mely részben Újváry Zoltán volt tanítványunknak köszönhető.

Az 1931/32-es tanévben is, mint a korábbiakban a legkedveltebb sport a futball volt, de az előbbi évekhez képest ez a sportág a tanári testület erős ellenzése miatt hanyatlást mutatott.

Az 1932/33-as tanévben is részt vettünk a KISOK versenyen Debrecenben. Jobb játékosaink: Malomhegyi, Bimba, Kőszeghy, Zboray, Szabó, Szepesi.

Az ezt követő tanévben az iskola sportéletében az atlétika és a sí játszotta a főszerepet.

Az 1934/35-ös tanévben a csapat 5 mérkőzést játszott ebből 3 győzelem volt, a gólarány:  10:10

Közgazdasági

- Sátoraljaújhelyi rg. 2:1

Közgazdasági

- Sárospataki TC. 3:1

Közgazdasági

- Sátoraljaújhelyi rg. 3:1

Közgazdasági

- Sárospataki Gimnázium 2:3

Közgazdasági

- Levente 0:4

Az 1935/36-os tanévben legjelentősebb mérkőzésünk az év végi tornaünnepélyen volt, melyen a reálgimnázium futball csapatával játszottunk és 2:1 arányban nyertünk.

1936-1937. iskolai év. Futballcsapatunk játszott a nyíregyházi felső kereskedelmi iskola csapatával, a helybeli gimnázium csapatával, a sárospataki tanítóképzővel többször.

Az 1937/38-as iskolai évben a labdarúgó csapat öt különböző csapattal mérkőzött, egy döntetlenen kívül mindig győzelemmel.

Az 1938/39. iskolai évben, 9 küzdelemben vett részt a labdarúgó csapat, melyből hatot megnyert, kettőt veszített és egy döntetlen volt. Megrendezésre került az első házibajnokság melynek győztese az I. A .

Kereskedelmi Középiskola felnőtt tagozata szerepelt több alkalommal barátságos és KISE bajnoki mérkőzéseken.

Az 1939/40-es tanévben a Szent László Kupa második fordulójába jutott be a csapatunk.

Az 1941-1942. iskolai évben a labdarúgó csapat a Szent László serlegmérkőzésben a következő csapattal vettünk részt:

                                        Nikházy Zoltán

         Ujj János                     Sebő Sándor                Horgonyi Tibor

       Füle Ernő           Juhász György        Mester József            Vad Miklós

       Vad István                  Nagylaki József               Petróczi István

A lejátszott mérkőzések alapján 12 éremmel, 2 emlékplakettel és a Szent László serleg kicsinyített másával díjazott hatodik helyet értünk el.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az 1942-1943. iskolai évben a labdarúgó csapatunk szép eredménnyel működött. A fenti iskolaévben, a vallás- és közoktatásügyi miniszter úr által kiírt Szent László kupa mérkőzéseire került sor és az ország középfokú iskoláiból benevezett 115 csapat közül 12 darab kisaranyozott éremmel, a serleg kicsinyített másával és 2 darab emlékplakettel díjazott második helyet érte el.

A csapat tagjai :

Nagylaki József

Füle Ernő                        Szücs László                 Erdei János

      Ujj János       Tóth György        Galgóczy Ernő      Mester József

    Juhász György   Lovas Gyula        Patai Imre              Vad István

 

Ebben a tanévben még egy jelentős sporteseményen vettünk részt.

Sátoraljaújhely megyei város által alapított "Hősi serleget" ez évben iskolánk nyerte el a Levente Egyesülettől 6:3 arányban.

 

 

 

Az 1943-1944. iskolai év működéséről. Az iskolai év rövidsége és a háborús viszonyok miatt a kiírt versenyek, amelyben a sportkör még részt vett volna, elmaradtak. A pályát és a szertárat bombatalálat érte.

1944-/45-ben a sportkör gyakorlatilag nem működött, még testnevelés órák sem voltak hely- és tanárhiány miatt.

A következő tanév sportrendezvényeire is rányomta bélyegét a háborús helyreállítás. Ezekben az időkben csak barátságos mérkőzéseket játszottunk. Az iskolánk labdarúgói közül többen szerepeltek a város  NB. III-as, és megyei első osztályban játszó csapataiban. Így az akkori napilapok sportoldalain mindennapos volt, hogy Keris diákok neve szerepelt. Például: Ujj, Mester, Horgonyi, Vad I., Vad II., Sebő, Erdei, Nyirkos, Palicskó. Ezek a fiatal játékosok sokszor több ezer szurkoló előtt bizonyították rátermettségüket.

Az 1947-1948. iskolai évben a labdarúgó csapat benevezett az országos középiskolai bajnokságba és a csapat minden mérkőzést megnyerve 1948. év országos ifjúsági labdarúgó bajnoka lett.

Ezért a Magyar Diákok Nemzeti Szövetsége Országos Központja a csapat tagjait 2 hetes üdülő táborba vitte.

A képen az 1948-ban Országos Diákszövetségi  Labdarúgó Bajnokságot nyert csapat látható.

Ülnek: Takács Gyula, Nyirkos László, Horváth László

Állnak: Hadari Tibor, Kovács, Szendrei Pál, Palicskó Tibor, Dr. Reiner Rudolf (tanár), Vajdahunyadi Emil, Kosztolnyik Emil, Bojti László, Laczkó György

„A legnagyobb és legközvetlenebb emlékem nem a klubfocihoz, hanem az iskolaihoz kötődik. Mi nyertük meg 1948-ban az országos középiskolai bajnokságot. Persze ez nem véletlenül történt. Ki kellett verni ehhez a budapesti Mester utcai Gimnáziumot, amely hat ifjúsági válogatottal érkezett és 6-2-es vereséget szenvedett. Miután bekerültünk a döntőbe, Budapesten két meccset is kellett vívnunk. Mindkettőt megnyerve vehettük át a kupát és az érmeket. Nagy boldogan, de tehervonattal érkeztünk haza. 

Ebből a csapatból többen is magasabb osztályban játszottak később.

Tartsunk egy névsorolvasást, mint annak idején Czékus tanár úr: Hadari, Kovács, Szendrei, Takács, Nyirkos, Horváth, Vajdahunyadi, Bojti, Laczkó Kosztolnyik, Palicskó.

Nagyszerű vezető tanárunk, aki mindent megadott nekünk -komplett szerelést csináltatott cipőkkel, nem érhette meg a nagy sikert: Czékus Tomi bácsi meghalt.”

Palicskó Tibor az iskolánk történetének legkiemelkedőbb sportolója.Palicskó Tibor

A kitűnő labdarúgó majd edző 1928-ban született. Sárospatakon lett igazolt focista. Már 14 évesen a sárospataki felnőtt csapatban játszott. Amikor iskolánkat választotta, akkor átigazolt a sátoraljaújhelyi Egyetértés SC csapatába. Az egyesületek fúziója után as STK színeiben kergette a labdát az NB II-es csapatban. Újhelyből elkerülve 1948-1953-ig a DVTK, 1953-1957-ig a Bp. Honvéd, majd 1957-1963-ig az MTK labdarúgója. A Honvédban két, az MTK-ban egy bajnoki cím részese. Aktív pályafutása befejezése után több egyesületnél is dolgozott edzőként. 1991-ben neki sikerült felhozni a DVTK-t az NB I-be.      

 

 

Ezt követően az iskolánk labdarúgó élete nem szűnt meg, de sajnálatos módon nem rendelkezünk további információval. 

Az 1978-79-es tanévben a Közgazdasági Szakközépiskola nem indult a bajnokságban (elsősök, másodikosok korcsoportja). A csoportból első helyen tovább jutó Rákóczi Gimnázium a megyei döntőben első helyezést ért el. A kupában (harmadikosok-negyedikesek korcsoportja) az első fordulóban alul maradt a sátoraljaújhelyi Mezőgazdasági Szakközépiskolával szemben.

Az 1979-80-as bajnokságban, a miskolci csoportban 10 csapat indult, a sátoraljaújhelyi csoportban 7 csapat indult. Az újhelyi csoportban induló Közgazdasági Szakközépiskola versenyen kívül indult a bajnokságban. Ennek oka az iskolában tálalható kevés fiútanulóra vezethető vissza. A lejátszott 12 mérkőzésből 1 győzelmet, 4 döntetlent és 7 vereséget sikerült felmutatni; ez a csoportban a 7. helyre volt elegendő. Az első helyen végző sátoraljaújhelyi Mezőgazdasági Szakközépiskola a megyei döntőn 3. helyezést ért el.

Sportági sorrend a megrendezett versenyek összevont pontszámai alapján:

1.    100. sz. Ipari Szakmunkásképző Intézet                       

        „

        „

        „

15.  Közgazdasági Szakközépiskola           

1980-tól  1994-ig a Közgazdasági Szakközépiskola nem indult semmilyen városi , vagy megyei szintű labdarúgó bajnokságban vagy labdarúgó kupában. Ennek valószínűsíthető oka, az iskola nemek szerinti megoszlásában keresendő. Ebben az időszakban az iskola tanulóinak nagy hányadát lányok alkották, emiatt az iskola nem tudott egy korosztályban sem labdarúgó csapatot  kiállítani.

A lányok nagy száma és sportolási kedve mutatta, hogy Kiss László tanár vezetésével 1988 és 1990 között három alkalommal is részt vettünk női labdarúgó tornákon, ahol két ízben első, egyszer pedig harmadik helyezést értünk el.

Az 1994-95-ös bajnokságban a Közgazdasági Szakközépiskola nem indított csapatota IV. korcsoportban (elsősök, másodikosok)     

A kupában a legjobb 16 közé jutásért játszott, de alul maradt a 114. sz. Ipari Iskolával szemben. (2-1és 3-1 arányú vereséget szenvedtünk.)

A csapatot Zombory György irányította.

A csapat tagjai: Tóth István, Porubszky György, Erdei Ádám, Naár László, Márton Lajos, Haupt Attila, Lisóczki Gábor, Tóth László, Terhes Balázs, Braun Ákos, Szabó Sándor, Bajusz Péter, Karakó Tamás.

Sportági sorrend a megrendezett versenyek összevont pontszámai alapján:

1.   Baross, Miskolc                           

"       

30. Közgazdasági Szakközépiskola    

Ebben a tanévben a IV. B osztály nyerte az osztályok közötti bajnokságot.

A győztes csapat tagjai: Nagy Bálint, Terhes Balázs, Haupt Attila, Karakó Tamás, Pongrácz János, Szabó Tamás, Tokár Zoltán.

A gólkirályi címet Terhes Balázs érdemelte ki (9).

A legjobb játékos Haupt Attila.

Sikerült a csapat részére új mezeket vásárolni (15 piros+1 db kapus ).

(Ezen az éven beszerzett sportszerek Zombory György odaadó munkájának köszönhető.)

Az először kiírt Közgazdász Kupát magabiztos jó játékkal nyertük meg.

1. Közgazdasági             

2. Kossuth G.               

3. Ipari                              

4. Mezőgazdasági             

A torna gólkirálya Terhes Balázs (5).

A mezőny legjobbja Szabó Sándor.

A legjobb kapus Tóth Tibor (gimnázium)

Első ízben indultunk el a sárospataki teremtornán, ahol a Mezőgazdaságival közös csapatot alkotva Tornádó néven az értékes 5. helyet szereztük meg a 26 csapatos mezőnyből (ezen a tornán részt vettek a környék felnőtt csapatai is).

A csapat Keris tagjai: Terhes Balázs, Karakó Tamás, Haupt Attila, Szabó Sándor,  Búzás László.

Az év gólkirálya Terhes Balázs.

Az év játékosa Haupt Attila.

1995. szeptember 1-jén újjáalakult a labdarúgó szakosztály.                             

A szakosztály alapítója és vezetője: Búzás László (tanár)

Az első edzés 1995. szeptember 12.                                                                     

Az első mérkőzés az STK ifi ellen volt, ahol a Keri csapata 5:2 arányban győzött. A gólszerzők: Márton Lajos, Tóth Sándor, Bajusz Péter, Tóth László, Szabó Sándor.

Az első hivatalos diákolimpiai mérkőzés a sárospataki 119. Sz. Ipari és Szakmunkásképző Intézet ellen volt, és 2:1-es győzelemmel ért véget. A gólszerzők: Szabó Sándor és Tóth László.

Az 1995/96-os tanév csapatának tagjai: Tóth István, Erdei Ádám, Tóth László, Naár László, Janikó Tamás, Braun Ákos, Kovács Barnabás, Bajusz Péter, Tóth Sándor, Lisoczky Gábor, Gönczi Bertalan,  Bukóczi Zsolt, Szabó Sándor (csk).

A csoport végeredménye:

 

Iskola

m gy d v   pont
1. Közgazdasági Szakközépiskola 8 7 0 1 22-5 14
2. 119.sz Ipari és Szakmunk. Inté. 8 3 3 2 11-8 9
3. Református Gimnázium S.patak 8 2 4 2 11-13 8
4. Kossuth L. Gimnázium Saújhely 8 1 3 4 8-18 5
5. Árpád vezér gimnázium S.patak 8 0 4 4 6-14 4

Gólszerzőink:

Szabó Sándor            9

Tóth László               5

Braun Ákos               3

Márton Lajos             3

Kovács Barnabás        2

Megyei elődöntő eredményei:

Gábor Áron Ózd - Közgazdasági Szki 2-2

Ezen a mérkőzésen az ózdiak már két góllal is vezettek, de a második félidő elejére ledolgoztuk hátrányunk és végig támadtuk, anélkül hogy sikerült volna gólt szereznünk. A tizenegyes párbajban alulmaradtunk és ez a végén végzetesnek bizonyult.

Gólszerző: Tóth László (2)

Kilián Miskolc - Közgazdasági Szki 2-1

Gólszerző: Szabó Sándor

Az ellenfél csapatában 10 Diósgyőri ifi játékos, valamint Barva (többszörös ifjúsági válogatott, az MTK felnőtt csapatának tagja) játszott. A vereség ellenére csak elismerően lehet nyilatkozni a csapat játékáról. Az 5. percben a középhátvédünk Erdei Ádám megsérült, ami számunkra érzékeny veszteséget jelentett, hiszen csapatunk egyik meghatározó játékosa volt. Mindezen nehézség ellenére 1-1-es állással sikerült fordulnunk. A második félidő első perceiben 10 emberre fogyatkoztunk, mert a játékvezető kiállította Naár Lászlót. Nem sokkal ezután Barva megszerezte csapatuk második gólját. Ezt követően mindent megtettünk az egyenlítésért de a legnagyobb helyzeteink is kimaradtak. Az utolsó percben Szabó Sándor centiméterekkel gurított az ellenfél kapuja mellé.

Mivel az ózdiak szintén 2-1 arányú vereséget szenvedtek a Kiliántól, így ez a két csapat jutott a megyei négyes döntőbe.

Ebben az évben a középiskolás mérkőzéseken a legtöbb gólt Szabó Sándor szerezte (9).

A megyei labdarúgó rangsor:

1. Irinyi                                 200

2. Eötvös 114. sz.                 130

        .

        . 

        .                    .

19.Közgazdasági ( S )            75

Ezen az éven két városi szintű középiskolás tornán vettünk részt.

1995. október 12-én SIN 95 elnevezésű rendezvényen, ahol a csapatunk első helyezést ért el, a város középiskolás csapatai közül.

Közgazdasági - Kossuth Gimnázium           9-0

Közgazdasági - 117.sz Ipari                    6-2

Közgazdasági - Mezőgazdasági                5-0

A torna gólkirálya Szabó Sándor (11).

Tavasszal sikerült itthon tartani a Közgazdász Kupát.

1. Közgazdasági             3gy        9-2

2. Kossuth G.                2gy        5-3

3. Mezőgazdasági          1gy        3-4

4. Ipari                        0gy       2-10

A torna gólkirálya Szabó Sándor (5).

Részt vettünk az idén is a sárospataki teremtornán, ahol a középdöntőbe jutottunk, és az értékes 8. helyet szereztük meg, a 32 csapatos mezőnyből.

Ettől az évtől kezdve már önállóan indultunk Közgazdasági néven.

Az osztályok közötti bajnokságot a IV. B osztály második csapata nyerte.

A csapat tagjai: Naár László, Porubszki György, Bajusz Péter, Marosi Mihály, Halász Péter.

Gólkirály: Bajusz Péter,

Legjobb játékos: Kovács Barnabás.

A tanár-diák mérkőzés végeredménye: 1-1

A tanárok gólját Zsitkó Sándor szerezte. 

 

Az év gólkirálya: Szabó Sándor

Az év játékosa: Naár László

Az 1996/97-es bajnokság csoportmérkőzéseit a Keri magabiztosan nyerte.

A csoport végeredménye:

 

Iskola

m gy d v   pont
1. Közgazdasági Szakközépiskola 8 7 1 0 29-4 22
2. 119.sz Ipari és Szakmunk. Inté. 8 4 2 2 19-8 14
3. 117.sz Ipari és Szakmunk. Inté. 8 4 0 4 10-19 12
4. Református Gimnázium S.patak 8 0 5 3 10-6 5
5. Kossuth L. Gimnázium Saújhely 8 0 2 6 5-28 2

Gólszerzőink:

Tóth Sándor             13

Vakles György            7

Janikó Tamás             4

Gali Péter                  3

Dócs János                2

A döntőbe jutásért játszott mérkőzésen 5-1 arányú vereséget szenvedtünk a  114-es sz. Eötvös iskolától (Miskolc).

Gólszerző: Tóth Sándor.

 

 

A csapat tagjai:  Okkel Attila, Gali Péter, Jósvai Gábor, Miskolczi Ákos, Széplaki János, Vakles György, Nemes Péter, Janikó Tamás, Varga Attila, Sprencz Sándor, Ivancsó Gergely, Dócs János, Kiss Attila, Tóth Sándor.

 

A Kupában a 105. Sz. Ipari iskolával játszottunk. Az első mérkőzésen 3-0 arányú vereséget szenvedtünk Kazincbarcikán. Ezen a mérkőzésen, a vereség ellenére jól játszottunk, és külön élmény számba ment Janikó Tamás játéka. A visszavágón sikerült ugyan legyőzni a Kazincbarcikaiakat (2-1), de a továbbjutást nem tudtuk kiharcolni.

 

A gólszerzők: Tóth Sándor és Janikó Tamás.

 

Az 1996/97-es tanév V. korcsoportos csapat tagjai:

Kovács Barnabás, Erdei Ádám, Gönczi Bertalan, Fazekas Attila, Janikó Tamás, Tóth Sándor, Vakles György, Széplaki János, Okkel Attila, Kiss Atilla Jósvai Gábor, Dócs János, Miskolczi Ákos, Gali Péter.

A két korcsoport alapján a megyei rangsor

 1. Irinyi                           200

 2. Eötvös                        130

                     .

                     .

                     .

11. Közgazdasági (S.újhely)

  

Az idén először hívtuk ki a Kossuth Gimnázium csapatát egy 12 órás maratoni mérkőzésre (1997. március 25.).

Ezt a sporteseményt a labdarúgás népszerűsítése és a két iskola tanulói közötti barátság elmélyítése végett hívtuk életre. A mérkőzésen tanárok és diákok egyaránt szerepeltek. Nagyon jó hangulatú mérkőzés volt, melynek végén 60-42 arányban diadalmaskodtunk. A legtöbb gólt Szabó Sándor (14) és Vakles György (13) rúgták.

Másnap rendeztük meg a Közgazdász Kupát, amelyet a fáradt, kimerült csapatunk nem tudott megnyerni. A gimnázium és a mi csapatunk előtt végző Mezőgazdasági vihette haza a kupát.

1. Mezőgazdasági             2gy  0d  0v    4p 7-4

2. Kossuth G.                  1gy  1d   0v    3p 5-4 

3. Közgazdasági               0gy  1d  1v    1p 2-6

Ezen az éven szintén elindultunk a sárospataki teremtornán, ahol a középdöntőbe jutottunk, 28 csapatos mezőnyből és a kilencedik helyet szereztük meg.

Az osztályok közötti bajnokságot a III. B osztály nyerte meg.

A csapat tagjai: Erdei Ádám, Sprencz Sándor, Szoboszlai Norbert, Koncz Csaba,  Márton László, Páhi Tamás.

A legjobb játékos: Janikó Tamás

A gólkirály: Szabó Sándor (12)

A legjobb kapus: Sompataki Tamás.

A tanár-diák mérkőzésen a diákok jobbnak bizonyultak, mint a tanárok. A mérkőzést 4-2 arányban nyerték meg. Nagyon sportszerű mérkőzés volt, melyen Zombory tanár úr gyönyörű kapáslövésével a tanárok még egyenlíteni tudtak az első félidőben.   

A tanárcsapat góljait Zsitkó Sándor és Zombory György szerezték.

Az év gólkirálya: Tóth Sándor

Az év játékosa: Erdei Ádám.

Az 1997-98-as tanévben a labdarúgás területén jelentős sikereket értünk el.

A negyedik korcsoportos csapatunk bejutott a számunkra nehéz feltételek ellenére a megyei négyes döntőbe, ahol a harmadik helyet szereztük meg.

 

Iskola

m gy d v   pont
1. Közgazdasági Szakközépiskola 6 5 1 0 28-8 16
2. Trefort Ágoston Szakképző 6 4 0 1 10-15 12
3. Református Gimnázium S.patak  6 2 1 3 17-22 7
4. Kossuth L. Gimnázium Saújhely 6 0 0 6 7-27 0

Góllövőink:

Vakles György       6

Tóth Sándor         8

Janikó Róbert        5

Dócs János          3

Jósvai Gábor        3

Gali Péter            3

A fenti eredményekből kiderül, hogy csak egyszer nem sikerült nyernünk. A döntetlen ellenére ennek a mérkőzésnek is volt egy pozitívuma az, hogy itt mutatta meg a csapat, milyen küzdeni tudás lakozik benne, ugyanis több gólos hátrány ledolgozásával értük el ezt az eredményt. Ennek az akarásnak, küzdeni tudásnak a későbbiekben is jelentős szerep jutott a jó eredmény elérésében.

A döntőbe jutásért először a miskolci másodikok győztesét kellett legyőznünk.

A miskolci Kereskedelmivel nagy csatát vívtunk. A félidőben 3-1 arányban vezettek, de ez nem törte le a fiúkat, hanem inkább inspirálta őket. A második félidőre egy olyan csapat futott ki, amelynek minden mozdulatán érezni lehetett a lelkesedést, és a győzni akarást. Meg is lett az eredménye a nagy hajtásnak, mert az eredményt megfordítottuk, és 4-3 arányú győzelemmel vonulhattunk az öltözőbe.

Ezen a mérkőzésen Tóth Sándor nyújtott kiemelkedő teljesítményt, három góljával döntő érdemeket szerzett a győzelem elérésében. A negyedik gólunkat Janikó Róbert szerezte.

Ezt követően, alig két óra elteltével, az encsi csoport első és a kazincbarcikai csoport második győztesével kellett mérkőznünk, hogy a négyes döntőbe verekedjük be magunkat.

Az encsi Szakmunkás csapatával játszottunk egy izgalmakban bővelkedő mérkőzést. A csapat jól játszott, sok helyzetet dolgozott ki, de góllá nem tudtuk érlelni fölényünket, mert az ellenfél kapusa szenzációs napot fogott ki. Az encsiek játékán látszott, hogy a hosszabbításra és a tizenegyes rúgásokra bízzák a mérkőzés sorsát, hiszen a kapusuk remekül védett. Mivel sem a rendes játékidőben, sem a hosszabbításban nem találtunk be az ellenfél kapujába, így tizenegyes rúgások következtek. Előtte azonban a hosszabbítás utolsó percében kapust cseréltünk. Koncsol Zsolt helyére Vakles György állt be. Ez a csere döntőnek bizonyult a továbbjutás szempontjából, ugyanis a hatodik tizenegyest megfogta, így mi jutottunk tovább.

A tizenegyest rúgók:      

Kőhalmi Róbert     1

Kiss Attila           1

Jósvai Gábor       1

Gali Péter           1

Vakles György     1

Miskolci Ákos      1

Néhány játékos véleménye erről a szép napról:

Vakles György: Az Encs elleni mérkőzésen a kapus minden lövésemet védte, de a tizenegyesek védésénél én voltam a jobb.

Tóth Sándor: Mindig öröm három gólt rúgni, de egy fontos mérkőzésen vesztett állásnál különösen az.

Nemes Péter: Nagyon akartunk győzni és sikerült.

Kőhalmi Róbert: Nagyszerű érzés volt egy kupacban ünnepelni a döntőbe jutást.

A megyei döntőbe négy csapat jutott be:

Diósgyőri G.(Miskolc)

112-es Kazincbarcika

Szemere (Miskolc)

Közgazdasági (S.újhely)

Az első napon két mérkőzést játszottunk.

Először a döntő legnehezebbnek ígérkező ellenfelével kerültünk szembe. Hamar bebizonyosodott, hogy a Diósgyőri G. csapata kiemelkedik a mezőnyből, és könnyedén játszva 3-0-ra vezetett ellenünk a félidőben. Mivel ezen a napon még volt egy mérkőzésünk,  és azt az éremszerzés szempontjából fontosnak tartottuk, ezért a csapat meghatározó játékosait pihentettük.

A mérkőzés végeredménye 9-0 az ellenfelünk javára.

Ezt követően a Szemerével játszottunk. Két közel azonos tudású csapat mérkőzött egymással. A félidőben az eredmény 0-0 volt, nem bírtunk egymással. A második félidőben sikerült az ellenfelünk fölé kerekednünk, és egy jól eltalált szabadrúgással bevenni az ellenfél kapuját.

Vakles Gyuri mesterien csavarta a labdát a rövid fölső sarokba a sorfal fölött.

A második napon a kazinbarcikai csapattal mértük össze tudásunkat.

A fiúk ezen a mérkőzésen is helyt álltak, mert vereségünk ellenére jól játszottak.

Emlékezetes marad számunkra Kőhalmi Robi remek kapufája, Janikó Robi gólvonalon, tócsában megálló, gólba tartó lövése.   

Így emlékeznek vissza erre a döntőre néhányan.

Vakles György: Amikor befújták  a szabadrúgást a kaputól 20 méterre, csak az járt az eszemben, hogy a sorfal második embere fölött a rövidbe csavarjam. Sikerült.

Janikó Róbert: Ha nem áll meg a labda a gólvonalon, akkor szerintem kiegyenlítünk. Így,  hogy nem ment be, egy kicsit megtörtünk.

Kőhalmi Róbert: Korábban nem játszottam balhátvédet, és örülök, hogy erről a posztról is veszélyeztetni tudtam a barcikaiak kapuját.

Kiss Attila: Szép siker volt. Büszke vagyok a bronzéremre.

Koncsol Zsolt: Miskolcon minden mérkőzésen én álltam a kapuban, mert nem volt kapusunk. A vereség ellenére a társaim sosem hibáztattak, hanem inkább bíztattak, és ez jólesett.

Ezen az éven nem csak a IV. korcsoport szerepelt jól, hanem az V. is.

Idegenben lőtt gól miatt nem jutottunk be a megyei négyes döntőbe.

A kuparendszerű lebonyolításban három csapattal mértük össze az erőnket.

Első ellenfelünk az encsi Szakmunkásképző volt.

Encsen magabiztos, helyenként sziporkázó jó játékkal sikerült nyernünk 10-0-ra.

Ez az eredmény egyben iskolai csúcs is,  hiszen Diák Olimpiai mérkőzésen ilyen gólaránnyal még sosem nyertünk. A visszavágó mérkőzésre az ellenfél nem is jött el.

Gólszerzőink:

Kovács Barnabás        3

Janikó Tamás             2

Tóth Sándor              2

Vakles György            2

Erdei Ádám                1

A következő fordulóban a csoport kiemeltjével mértük össze a tudásunk és kettős győzelemmel búcsúztattuk őket.

Miskolcon a Barosst 3-1 arányban sikerült legyőzni, és ez már sejttette a mi továbbjutásunkat. Ennek ellenére a második mérkőzésünk hazai pályán nehezebbnek bizonyult. Az ellenfelünk már 2-1-re vezetett, amikor a csapatkapitányunk és egyben középhátvédünk Erdei Ádám megsérült. Ebben az időszakban többször is zavar keletkezett e védelemben. A gondokat Kovács Barna űzte el, előbb egy 25 méteres bombával vette be az ellenfél kapuját, majd 18-ról talált be.

Gólszerzőink:

Kovács Barnabás           3

Janikó Tamás                1

Tóth Sándor                 1

Jósvai Gábor                 1

A harmadik fordulóban a négy közé jutásért a kazincbarcikai 105-ös csapatával játszottunk. A hazai mérkőzésünket úgy nyertük meg 4-2-re, hogy az ellenfelünk már 2-0-ra vezetett.

Ezen a mérkőzésen Kovács Barnabás és Janikó Tamás nagyon jó teljesítményt nyújtott, de még őket is felülmúlta Jósvai Gábor, aki kimagaslott a középpályán. Rendkívül gyakran szerezte meg a labdát az ellenfél térfelén, ahonnan azonnal támadást indíthattunk. Két csodálatos szabadrúgás góljával jelentősen hozzájárult győzelmünkhöz. Az egyik gólját 30 m-ről szerezte, a másikat a félpályáról az erős hátszélben.

A visszavágón a mérkőzés elején az ellenfél hamar vezetéshez jutott, de előnyét csak az utolsó percekben megadott 11-essel tudta növelni. Ez azonban azt is jelentette, hogy a továbbjutást jelentő gólunk megszerzésére kevés időnk maradt. Mivel a hátralévő időben már nem találtunk be az ellenfél kapujába, így a kazincbarcikai csapat játszhatta a döntőt.

A legtöbb gólt Kovács Barnabás szerezte (8)

A mezőny legjobbja Janikó Tamás volt.

A két korcsoport alapján a megyei rangsor

1.     Kilián Gimnázium

2.     105 Kazincbarcika

3.     Közgazdasági Sátoraljaújhely

Ezen az éven másodízben rendeztük meg a 12 órás mérkőzést, melyen az ellenfelünk ismét a Kossuth Gimnázium volt. Ahogyan az előző évben, most is részt vehettek öregdiákok és tanárok. A mérkőzést az STK salakos pályáján bonyolítottuk le. A gimisek nagyon készültek a visszavágásra, és sokáig vezettek. Időnként 10-12 góllal is.

A mérkőzésen a fordulat a Keris öregdiákok nevéhez fűződik. Braun Ákos és Szabó Sándor új lendületet adtak a csapatnak, amit az is mutat, hogy a délután érkező Szabó Sándor holtversenyben Balogh Zsolttal (gimnázium) gólkirály lett 21 találattal. A nap végére nekünk sikerült a 10 gólos előnyt állandósítani.

A végeredmény: 114-104 a javunkra. 

A Közgazdász kupára az idén április elsején került sor a fordított nap keretén belül. Most nagyon odafigyeltünk, hogy ne fáradt csapattal kelljen kiállnunk, hanem a lehető legjobb eredményt érjük el. Sikerült is a visszavágás a Mezőgazdasági Iskolának, az előző éven elszenvedett vereségért. Mindenkit legyőzve magabiztos, jó játékkal nyertük meg a tornát.

1.     Közgazdasági SZKI            3gy     0d    0v    13-2

2.     Mezőgazdasági SZKI          2gy     0d    1v    8-7

3.     Kossuth Gimnázium            1gy     1d    1v    6-9

4.     Trefort Á. Szakiskola          0gy     1d    2v   3-12

A torna legjobbja:  Erdei Ádám

Gólkirály:  Vakles György

A sárospataki teremtornán teljesítettük a célunkat, hogy a középdöntőbe kerüljünk, és 8-10 mérkőzést játszhassunk.

Az osztályok közötti bajnokságot a 11. B osztály nyerte.

Tagjai: Vakles György, Tóth Sándor, Tóth Csaba, Okkel Attila, Széplaki János, Polgár Ferenc.

Gólkirály: Miskolczi Ákos

Legjobb kapus: Seres István

Legjobb mezőnyjátékos: Janikó Tamás

 

A tanár-diák mérkőzést ismét a diákok nyerték. A végeredmény 3-1 a diákok javára. A tanárok gólját Zsitkó Sándor szerezte.

Az év gólkirálya: Kovács Barnabás

Az év játékosa: Janikó Tamás

Az 1998-99-es tanévben szerettük volna, ha hasonló eredményeket érünk el, mint az előző éven.

A bajnokság őszi fordulói rendben lezajlottak. Egyetlen döntetlen kivételével minden mérkőzésünket megnyertük.

Tavasszal azonban a beállt kemény tél, és havazás a tavaszi fordulót csonkává tette. A sárospataki református és mi voltunk olyan helyzetben, hogy reális eséllyel játszhattunk a döntőbe kerülésért, az eddig elért eredményeink alapján. Kuparendszer alapján döntötték el a továbbjutást, és ebben alul maradtunk. Igaz ugyan, hogy Janikó Róbert két góljával itthon 2-1-re vertük a Refit, de Sárospatakon kikaptunk 3-1-re. A gólt itt is Janikó Róbert szerezte.

A csapat tagjai: Seres István, Orosz István, Fejti Imre, Kőhalmi Róbert, Koncsol Zsolt, Janikó Róbert, Kovács Tamás, Konkoly Péter, Varga Gábor, Behina Gábor, Ignáth János, Hutka Roland, Szoboszlai Krisztián

A legtöbb gólt Janikó Róbert szerezte (8).

A legjobb mezőnyjátékos: Kőhalmi Róbert.

A kupaszereplésünk a korábbi éveknek megfelelő volt, ismét a döntőbe jutásért vívott küzdelemben véreztünk el.

Első ellenfelünk a kazincbarcikai Deák Szakiskola volt, akiket 7-1-re vertünk Kazincbarcikán, és a visszavágóra el sem jöttek.

Gólszerzők: Tóth Sándor (2) Vakles György (2) Janikó Róbert (2)

Miskolczi Á (1)

Mezőny legjobbja Fejti Imre.

A következő ellenfelünk az Encsi Szakmunkásképző Intézet csapata volt.

Ismét sikerült legyőzni őket. Itthon 6-1-re, Encsen pedig 6-3-ra.

A 12 gól szerzői: Vakles György (4) Tóth Sándor (3) Janikó Róbert (3) Miskolczi Ákos (1) Behina Gábor (1)

A menetelésünknek a Diósgyőri Gimnázium csapata vetett véget.

Az első mérkőzésen eldőlt a továbbjutás sorsa, amikor 5-0ra kikaptunk.

A második mérkőzésen megpróbáltuk legyőzni az NB I-es ifjúsági csapatot. 2-2-es döntetlent sikerült elérni.

Gólszerzők: Vakles György és Janikó Róbert.

Legjobb játékosunk: Nemes Péter.

A csapat tagjai: Seres István, Szirom Tamás, Miskolczi Ákos, Nemes Péter, Gali Péter, Dócs János, Tóth Sándor, Vakles György, Okkel Attila, Janikó Róbert, Kiss Attila, Kőhalmi Róbert, Koncsol Zsolt, Ivancsó Gergely, Behina Gábor.

 

A két korcsoport alapján a megyei rangsor

1.     Irinyi

2.     Surányi

                „

                „

                „

8.  Közgazdasági S.újhely

A 12 órás mérkőzésen ezúttal az ellenfelünk a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium volt. A hosszú sportnapot az ellenfelünk tornacsarnokában rendeztük meg. Végig fölényesen vezetve a mérkőzést 123-94-re nyertük meg, melyen szép számmal részt vettek idén is volt diákjaink (Terhes Balázs, Naár László, Karakó Tamás, Szabó Sándor). A legtöbb gólt Szabó Sándor és Vakles György szerezték. Mindketten 20 alkalommal vették be az ellenfél kapuját.

A közgazdász kupát sikerült itthon tartani. Minden mérkőzésünket megnyerve jó játékkal lettünk kupagyőztesek.

1.     Közgazdasági

2.     Kossuth Gimnázium

3.     Mezőgazdasági

4.     Trefort

Gólkirály: Vakles György (4)

Mezőny legjobbja: Balogh Zsolt (gimnázium)

Legjobb kapus: Jósvai Norbert (mező).

 

Az osztályok közötti bajnokságot a 11. B osztály nyerte.

A csapat tagjai: Galambosi Dániel, Dócs János, Kiss Attila, Tóth László, Nagy Sándor, Ivancsó Gergely.

A bajnokság gólkirálya: Miskolczi Ákos.

A legjobb kapus: Seres István..

A legjobb mezőnyjátékos: Kiss Attila.

A tanárok a hagyományoknak megfelelően az idén is kiálltak a diákokkal egy mérkőzésre, és az eredmény is a hagyományoknak megfelelő volt. 4-1 a diákok javára. A tanárok góljának szerzője Zsitkó Sándor.

A sárospataki teremtornán nem jutottunk túl a selejtezőkön.

Az év gólkirálya: Vakles György.

Az év játékosa: Nemes Péter.

1999-2000-ben ismét neveztük a középiskolás labdarúgó csapatainkat mind a bajnokságba, mind pedig a kupába.

A IV. korcsoportban sikerült a sátoraljaújhelyi csoport élén végezni.

Hat mérkőzésünkből ötöt megnyertünk, egyet pedig elveszítettünk a sárospataki Vay Szakmunkásképző Iskola ellen.

1.     Közgazdasági

2.     Vay

3.     Református

4.     Trefort

A gólszerzők: Janikó Róbert (7) Illés Tamás (5) Horváth Róbert (4) Dobai Zoltán (2) Magyari Róbert (2)

 

Tavasszal a döntőbe jutásért az Abaújszántói Mezőgazdasági iskolával játszottunk.

Nagyon gyengén szerepeltünk és súlyos vereséget szenvedtünk.

Az eredmény 6-0 az ellenfél javára.

Ezen a napon senkit sem lehetett kiemelni jó játékáért.

A csapat tagjai: Seres István, Dobai Zoltán, Ivanicskó Gábor, Szoboszlai Krisztián, Sikora Dániel, Péceli Pál, Szabó Béla, Magyari Róbert, Illés Tamás, Horváth Róbert, Konkoly Péter, Ignáth János, Gégény Gábor, Tamás Péter.

 

Az V. korcsoportban az első fordulón túljutottunk. Az ellenfelünk az encsi Váci Mihály gimnázium csapata volt.

Az első mérkőzést Encsen játszottuk és 4-2-re megnyertük.

A visszavágón 3-1-re győztünk.

Gólszerzők: Janikó Róbert (3) Gali Péter (2) Behina Gábor (2).

 

A második fordulóban a Szemere Bertalan Gimnázium csapatával kerültünk össze.

A hazai mérkőzésünkön kikaptunk 1-0-ra. A vereség ellenére meg kell említeni, hogy ritkán látható színvonalas mérkőzés volt.

A visszavágón 3-2-re kaptunk ki.

Gólszerzők: Balogh Zsolt, Janikó Róbert.

A csapat tagjai: Seres István, Lisovszki István, Kőhalmi Róbert, Nemes Péter, Fejti Imre, Koncsol Zsolt, Janikó Róbert, Behina Gábor, Konkoly Péter, Miskolczi Ákos, Gali Péter, Kiss Attila, Dócs János, Okkel Attila, Balogh Zsolt.

 

A két korcsoport alapján a megyei rangsor

1.  Dósgyőri Gimnázium

2.  Eötvös Miskolc

                „

                „

                „

7.   Közgazdasági S.újhely

A 12 órás foci ezen az éven elmaradt.

A közgazdász kupát ismét itthon tartottuk úgy, hogy azt, most 6 csapat részvételével bonyolítottuk le a dohánygyári pályákon. A sátoraljaújhelyi csapatok mellett az idén Sárospatakról is és Szerencsről is érkeztek ellenfelek.

1.     Közgazdasági

2.     Mezőgazdasági

3.     Vay

4.     Kossuth Gimnázium

5.     Trefort

6.     Bocskai Gimnázium

Gólkirály: Balogh Zsolt

Mezőny legjobbja: Janikó Tamás

Legjobb kapus: Seres István

Az osztályok közötti bajnokságot az ötödévesek vegyes csapata nyerte meg.

Gólkirály: Petercsák Gergő

Legjobb mezőny játékos:

Legjobb kapus: Seres István

A tanár-diák mérkőzésen a diákok 5-2-re győztek.

A tanárok góljait Zsitkó Sándor és Zombory György szerezték.

Az év gólkirálya: Janikó Róbert.

Az év játékosa: Kiss Attila.

2000-2001-es tanévben nem sikerült megismételni a korábbi évek jó szereplését. A korcsoportok jelölését megváltoztatták, így az elsős másodikos korosztály az V. és a harmadik negyedikes korosztály a VI: korcsoport nevet kapta.

A VI. korcsoportban a korábbi eredményeinkre való tekintettel erőnyerők voltunk. A második fordulóban az abaújszántói Mezőgazdasági SZKI csapatával játszottunk és hazai pályán 3-2-es vereséget szenvedtünk. A visszavágón azonban sikerült kiharcolni a továbbjutást, ugyanis 3-1-re legyőztük ellenfelünket.

A négy közé jutásért a miskolci Eötvös csapata ütött el bennünket, később aki a megyei döntőt megnyerve  érmet szerzett az országos finálében is.

A VI. korcsoportos csapat tagjai: Seres István,  Ignáth János, Konkoly Péter,Orosz István, Behina Gábor, Janikó Róbert, Kőhalmi Róbert, Koncsol Zsolt, Fejti Imre, Dobai Zoltán, Horváth Róbert, Magyari Róbert, Ivanicskó Gábor, Péceli Pál, Bacsó Tivadar.

Az V. korcsoportban sajnos csak a csoport második helyét tudtuk megszerezni, ami nem volt elegendő a tovább jutáshoz. Három győzelem két vereség mellet, egy döntetlent értünk el.

1.     Vay Sárospatak

2.     Keri

3.     Református Gimnázium Sárospatak

4.     Trefort Ágoston Szakképző Sátoraljaújhely

Az V. korcsoportos csapat tagjai: Seres István Ignáth János, Ignáth Gábor, Dobai Zoltán, Horváth Róbert, Bacsó Tivadar, Peste Ferenc, Tamás péter, Ivanicskó Gábor, Péceli Pál, Novák Ernő, Dobai István, Francovszky József.

A két korcsoport eredményei alapján a megyei rangsor:

1.     Eötvös Misolc

2.     Diósgyőri Gimnázium Miskolc

.

.

.

12. Közgazdasági Sátoraljaújhely

A Közgazdász kupát az idén is sikerült megnyernünk. Magabiztos jó játékkal, minden mérkőzést megnyerve őriztük meg a kupát.

1.     Keri

2.     Mező

3.     Kossuth

4.     Trefort

Legtöbb gól: Balogh Zsolt (5)

Legjobb mezőny játékos: Horváth Róbert

Legjobb kapus: Ivanicskó (gimi)

A város szervezésében a dohánygyári pályákon kispályás labdarúgó bajnokságra került sor. Ezen a város fiataljai, a környék igazolt játékosai is részt vettek.

Ezt a bajnokságot melyen tíz csapat vett rész. sikerült megnyerni és megszerezni a bajnoki címet.

A csapat tagjai: Ignáth János Seres István Balogh Zsolt Vakles György Janikó Tamás, Janikó Róbert, Szabó Sándor Nagy Miklós, Búzás László

A tizenkétórás focit, az idén a diákok kérésére az iskola pályáján bonyolítottuk le. Ellen felünk a Vay Szakképző volt Sárospatakról. Az eredmény 132-107 a javunkra.

Nagyon jó hangulatú mérkőzés volt. Az idén 80 liter gulyást fogyasztottunk, számtalan szendvicset és több mint 200 liter üdítőt a nap során. Szakácsunk idősebb Vakles György az STK korábbi kiváló kapusa volt. A diákok egybehangzó véleménye alapján elhatároztuk, hogy jövőre is meghívjuk Gyuri bácsit. 

Öreg diákok az idén is szép számmal tértek vissza, a szokássá váló maratoni sporteseményre. (Néhány név a korábban jól szerepelt diákok közül: Szabó Sándor, Terhes Balázs, Karakó Tamás, Kovács Barna, Haupt Attila……)

Az év során hagyomány teremtő célzattal felkérte iskolánkat, a várisi Civil és Ifjusági Szervezet, hogy szervezzünk a városnapja alkalmából labdarúgó tornát a város középiskolás diákjai részére.

A csapatok a város Napja Bajnoka címért küzdöttek.

1.     Keri

2.     Kossuth gimi

3.     Mező

4.     Trefort

Legtöbb gól: Horváth Róbert

Mezőny legjobbja: Váradi István

Legjobb kapus: Ignáth János

A sárospataki teremlabdarúgó bajnokságon az idén is részt vettünk. Az első fordulóból a középdöntőbe jutottunk, ahonnan azonban nem sikerült tovább menni.

Az osztályok közötti bajnokságot a 12.C osztály nyerte meg.

A csapat tagjai: Janikó Róbert, Kőhalmi Róbert, Kovács Tamás, Fejti Imre, Koncsol Zsolt, Jósvai Gábor

Hosszú idő elteltével iskolánk leányai ismét labdarúgó bajnokság megszervezését kérték. A kérésnek eleget téve csapat részvételével házi bajnokságot szerveztünk a részükre.

A bajnokságot a 9.B nyerte.

A győztes csapat tagjai: Vavrek Veronika, Takács Ágnes, Balabás Viktória, Rögler Nikoletta, Bárány Zita, Karakó Eszter, Zsigus Tímea.

A mérkőzéseket igen nagy érdeklődés kísérte. Egy-egy mérkőzést 70-80 diák is végig szurkolt.

A tanár-diákmérkőzésen ismét a diákok bizonyultak jobbnak. 4-2-re nyertek.

A tanárok góljait Zombory György és Búzás László szerezték.

Az év góllövője: Janikó Róbert

Az év mezőny játékosa: Kőhalmi Róbert

2001-2002-ben ismét neveztük a középiskolás labdarúgó csapatainkat mind a bajnokságban, mind, pedig a kupában, és az idén először terem bajnokságon is részt vettünk a középiskolások versenyében.

A VI. korcsoportban Az encsi Váci M. Gimnázium csapatán nem jutottunk túl, így az első fordulóból kiestünk. Ilyen sikertelenek az újra alakulás óta nem voltunk ebben a korcsoportban.

Sajnos nem tudtunk vigasztalódni, az V. korcsoportos bajnokságban sem, mert csak a csoport második helyét sikerült megszerezni.

1.     Vay Sárospatak

2.     Közgazdasági

3.     Református

4.     Trefort

Az idén a sikert és a megyei hatos döntőbe jutást a teremlabdarúgás hozta meg a számunkra. Erre a szép sikerre nem is nagyon számítottunk, hiszen rendkívül fiatal csapattal indultunk. A 12-fős keretben 9 elsős tanuló szerepelt.

A területi döntő lebonyolítására Szerencsen került sor.

1.     Közgazdasági Sátoraljaújhely       (12-5) 8

2.     Kereskedelmi Tokaj                    (12-7) 7

3.     Mezőgazdasági Tokaj                  (5-8)  3

4.     Szerencs                                  (0-9)  0

A csapat legkiemelkedőbb teljesítményét Dobai Zoltán nyújtotta, igazi vezére volt a fiataloknak. A csapat tagjai: Janokó Róbert, Dobai Zoltán, Komlósi Mihály, Balogh Tamás, Iski László, Sviatkó Tamás, Engelbert Zsolt, Ignáth János, Bárány Richard, Rózsadombi Ákos, Hajnal József, Ivanicskó Zsolt.

A megyei döntőben csatlakozott hozzánk Horváth Róbert.

A megyei döntő lebonyolítására Szikszón került sor.Itt a csoport mérkőzések során egy vereségünk és egy döntetlenünk volt. Az ötödik helyért játszhattunk a kazincbarcikai Surányival. Az 1-1-es döntetlen után 7m-esek döntöttek, ahol 4-3 arányban alulmaradtunk.

A két korcsoport alapján a megyei rangsor

1.  Dósgyőri Gimnázium

2.  Eötvös Miskolc              

                „

                „

10.  Közgazdasági S.újhely

A 12 órás focit az idén is megrendeztük. Az iskolaudvaron rengeteg szurkoló kísérhette nyomon, miként győztük le ellenfelünket a Vay Szakképzőt.

Eredmény: Keri-Vay 137-112 Ez volt az ötödik ilyen mérkőzés:

Gyuri bácsi ismét remekül főzött. Az idén 100 liter babgulyást.

Ez az esemény igen nagy népszerűségnek örvend jelenlegi és volt diákjaink körében, amit az is mutat, hogy még sérülten is jöttek játékosok azért, hogy nézhessék a mérkőzést.

A legtöbb gólt az idén is Balogh Zsolt szerezte (27)

A közgazdász kupát ismét itthon tartottuk.

Az idén visszatértünk a hagyományos lebonyolítási rendhez. Enne oka, hogy diákjaink szerint az iskolaudvaron sok szurkoló előtt a legjobb játszani. Mivel itt nem tudjuk 6-8 csapat részvételével lebonyolítani a versenyt, így Sátoraljaújhely középiskoláit hívtuk csak meg.

1. Közgazdasági

2. Mezőgazdasági

3. Kossuth Gimnázium

4. Trefort

Gólkirály: Balogh Zsolt

Mezőny legjobbja: Janikó Róbert

Legjobb kapus: Sütő Krisztián

A Városnapja keretein belül rendezett bajnokság megszervezésére és lebonyolítására ismét felkérték iskolánkat. Ennek a kérésnek eleget tettünk és magabiztos jó játékkal ismét a város bajnokai lettünk, és így a városházán átvehettük a kupát.

A sárospataki teremtornán eddigi legjobb szereplésünket értük el. A negyedikek lettünk és kiérdemeltük a legsportszerűbb csapat díját.

Az osztályok közötti bajnokság helyett, az idén baráti társaságok alkotta csapatok mérték össze erejüket.

A leányoknak az idén is házi bajnokságot szerveztünk négy csapat részvételével. A győztes az a csapat lett amely az előző éven is nyerni tudott.

A tanár-diák mérkőzésen a diákok 5-2-re győztek.

A tanárok góljait Zsitkó Sándor és Zombory György szerezték.

Az év gólkirálya: Dobai Zoltán

Az év játékosa: Ignáth János, Seres István

2002-2003-ban ismét neveztük a középiskolás labdarúgó csapatainkat mind a bajnokságban, mind, pedig a kupában, és az idén másodszor a terem bajnokságon is részt vettünk a középiskolások versenyében.

Az előző évhez hasonlóan az idén is sikerült bejutni a megyei hatos döntőbe.  De haladjunk sorba.

A VI. korcsoportban az egyenes kieséses oda-visszavágó rendszerben három fordulón jutottunk túl. Első körben a Diósgyőri Vasgyári Szakmunkásképzőt búcsúztattuk kettős győzelemmel (3-1 és 4-1). A második fordulóban az Andrássy Szakközép Iskolát ugyancsak kettős győzelemmel.(3-2 és 2-1) A négy közé jutásért Az Eötvös csapata állított meg bennünket.(Miskolcon remek játékkal 3-3-as döntetlent értünk el, itthon azonban 5-1 arányú vereséget szenvedtünk.)

A góljainkat Horváth Róbert (5), Magyari Róbert (3), Bacsó Tivadar(2), Dobai Zoltán (2), Ignáth Gábor (4) szerezték

Sajnos az V. korcsoportos bajnokságban gyengén szerepeltünk, mert csak a csoport negyedik helyét sikerült megszerezni.

1. Vay Sárospatak

2. Trefort

3. Mezőgazdasági

4. Közgazdasági

5. Református

Az idén a sikert ismét a teremlabdarúgás hozta meg a számunkra. Erre a szép sikerre már számítottunk, mert előzőévhez képest csapatunk erősödött

A területi döntő lebonyolítására Sárospatakon került sor.

1.  Közgazdasági Sátoraljaújhely

2.  Árpád Vezér Sárospatak

3.  Kereskedelmi Tokaj               

4.  Szepsi Laczkó M. SZKI

5.  Mezőgazdasági Tokaj             

A megyei döntő lebonyolítására Alsózsolcán került sor. Itt a csoport mérkőzések során egy vereségünk és egy győzelmünk volt. Kikaptunk a Diósgyőri Gimnázium csapatától és legyőztük kazincbarcikai Surányi csapatát, úgy hogy kapusunkat (Ignáth Jánost) a félidőben mentő vitte a kórházba Miskolcra. Így annál értékesebb győzelmünk a „barcika” felett aki később az országos döntő második helyét szerezte meg.

Azonos pontszámmal de gyengébb gólkülönbséggel álltunk a csoportban, így csak az ötödik helyért játszhattunk.

A társunkért aggódó csapatunk dekoncentráltan játszott és elveszítette ezt a mérkőzést.

A csapat tagjai: Váradi István, Dobai Zoltán, Komlósi Mihály, Iski László, Ignáth Gábor, Engelbert Zsolt, Ignáth János, Bárány Richard, Rózsadombi Ákos, Hajnal József, Ivanicskó Zsolt.

A két korcsoport alapján a megyei rangsor

1.  Irinyi Kazincbarcika

2.  Surányi Kazincbarcika      

                „

                „

5. Közgazdasági S.újhely

 

A 12 órás focit az idén is megrendeztük. Az iskolaudvaron rengeteg szurkoló kísérhette nyomon, miként győztük le ismét az ellenfelünket a Vay Szakképzőt.

Eredmény: Keri-Vay 118-94

Szerencsére az időjárás sz idén is kedvező volt. Vakles Gyuri bácsi az idén is gondoskodott arról, hogy diákjainknak legyen finom ebédjük. Az idénis babgulyást főzött 120 főre.

A legtöbb gólt az idén Dakos László (Vay) szerezte (24)

A közgazdász kupát ismét itthon tartottuk.

Minden mérkőzést megnyerve jó játékot bemutatva szórakoztattuk közönségünket.

1. Közgazdasági

2. Mezőgazdasági

3. Trefort

4. Kossuth Gimnázium

 

Gólkirály: Balogh Zsolt

Mezőny legjobbja: Horváth Róbert

Legjobb kapus: Engelbert Zsolt

A Városnapja keretein belül rendezett bajnokság megszervezésére és lebonyolítására ismét felkérték iskolánkat. Ennek a kérésnek eleget tettünk és magabiztos jó játékkal harmadízben is a város bajnokai lettünk, és így a városházán átvehettük a kupát.

A sárospataki teremtornán az idei szereplésünk csalódás volt az előző évihez képest, hiszen gyakorlatilag ugyanazzal a csapattal a középdöntőbe jutottunk csak be.

Az osztályok közötti bajnokság helyett, az idén is az előző évhez hasonlóan baráti társaságok alkotta csapatok mérték össze erejüket.

A leányoknak az idén is házi bajnokságot szerveztünk négy csapat részvételével. A győztes az a csapat lett, amely az előző két éven is nyerni tudott. A mérkőzéseiket az idén is szépszámú nézősereg figyelte és szurkolta végig. A lányok esetében a házi bajnokság osztályon ként szerveződött, így a fiú osztálytársak igen lelkes buzdításával a mérkőzések még izgalmasabbak voltak.

Indultunk megyei bajnokságban is mely őszi tavaszi fordulókból állt. A két forduló alapján, a tizennegyedik helyen végeztünk.

A csapat tagjai: Zöldi Andrea, Skarupa Marianna, Krujbert Ilona, Takács Ágnes, Tirpák Renáta, Pusztai Emese, Sütő Nikoletta, Bárány Zita, Balabás Viktória, Sinka Viktória. 

Az idei éven Sátoraljaújhelyben, nem csak házi bajnokságra került sor, hanem kihívtuk a Gimnázium leány csapatát, melyet 1-0 arányban le is győztünk.

Az iskola idő végeztével, a város és a rendőrség közös szervezésében 72 órás sportesemény keretein belül 24 óra labdarúgás is szerepet kapott. A leányok és fiúk egyaránt szerepeltek. Itt szeretném megjegyezni, hogy ezen a rendezvényen jelenlévő fiatalok több mint felét a „kerisek” tették ki.

A tanár-diák mérkőzésen a diákok 4-1-re győztek.

A tanárok gólját Zombory György szerezte.

Az év gólkirálya: Horváth Róbert

Az év játékosa: Dobai Zoltán

2002-2003-ban ismét neveztük a középiskolás labdarúgó csapatainkat mind a bajnokságban, mind, pedig a kupában, és az idén harmadszor a terem bajnokságon is részt vettünk a középiskolások versenyében. Ismét indultak leányaink is városi és megyei tornákon

A VI. korcsoportban az egyenes kieséses oda-visszavágó rendszerben az első fordulón sem jutottunk túl.

Az V. korcsoportos bajnokságban az idén jobban szerepeltünk, mint az előző néhány évben, mert a csoport első helyét sikerült megszerezni.

1. V.István

2. Vay

3. Református

4. Trefort

A megyei hatos döntőre tavasszal Kazincbarcikán került sor. Hajnali indulásunk miatt Váradi Gábort, és a kerékpárosok országos verseny miatt Katona Dénest nélkülöztük.

Először Bőcs csapatával játszottunk, 0-0-s döntetlent, majd 5-1re kikaptunk a Baross csapatától. Hajnali ébredés és az a tény, hogy egymásután két mérkőzést is játszottunk megpecsételte sorsunkat. A friss lendületes ellen felünkkel nem tudtuk felvenni a versenyt. Összesítésben ez a korcsoportos csapatunk az ötödik lett.

A csapat tagjai: Bárány Richard, Rózsadombi Ákos, Ivanicskó Zsolt, Katona Dénes, Matisz Tamás, Szekeres Attila, Kiszai Ádám, Vojtkó Tamás, Szabó Gergő, Váradi Gábor, Dupcsák Máté, Kádár Kristóf, Kecsmár Ádám

Az idén kellemetlen meglepetésként ért bennünket gyenge szereplésünk a teremben.

A területi döntő lebonyolítására Sárospatakon került sor.

1.  Vay

2.  Árpád Vezér Sárospatak

3.  V. István               

4.  Református

5.  Bőcs             

Ezen eredmények után nem meglepő, hogy a megyei összesített rangsorba 7 helyt hátra csúszva a 12. helyen végeztünk.

A két korcsoport alapján a megyei rangsor

1.  Irinyi Kazincbarcika

2.  Surányi Kazincbarcika      

                „

                „

12. Közgazdasági S.újhely

 

A 12 órás focit az idén is megrendeztük. Az iskolaudvaron rengeteg szurkoló kísérhette nyomon, miként győztük le ismét az ellenfelünket a Vay Szakképzőt.

Eredmény: Keri-Vay 134-114

Szerencsére az időjárás az idén is kedvező volt. Vakles Gyuri bácsi az ismét gondoskodott arról, hogy diákjainknak legyen finom ebédjük. Most is babgulyást főzött 120 főre.

A legtöbb gólt az idén Balogh Zsolt (öregdiák) szerezte (23)

A közgazdász kupát ismét itthon tartottuk.

Minden mérkőzést megnyerve jó játékot bemutatva szórakoztattuk közönségünket.

1. Közgazdasági

2. Mezőgazdasági

3. Kossuth

4. Trefort

Gólkirály: Balogh Zsolt

Mezőny legjobbja:

Legjobb kapus: Engelbert Zsolt

A Városnapja keretein belül rendezett bajnokság megszervezésére és lebonyolítására ismét felkérték iskolánkat. Ennek a kérésnek eleget tettünk és magabiztos jó játékkal negyedszer is a város bajnokai lettünk, és így a városházán átvehettük a kupát.

A sárospataki teremtornán az idén fordult először elő, hogy a város labdarúgócsapatának vezetői, nem engedték az iskolával indulni a játékosainkat. Így nem jöhetett a csapattal Janikó Tamás, Janikó Róbert, Szabó Sanyi, Komlósi Misi. Ennek ellenére eredményesnek ítélhetjük meg a szereplésünket, mert a selejtezőből továbbjutva, egy másik csoport elsőjét kiverve a nyolc közé jutottunk, ahol a későbbi második helyezett ütött el minket a tovább jutástól.

Az osztályok közötti bajnokság helyett, az idén is az előző évhez hasonlóan baráti társaságok alkotta csapatok mérték össze erejüket.

A leányoknak az idén is házi bajnokságot szerveztünk négy csapat részvételével. A győztes a 12. „A” asztály lett.

A győztes csapat tagjai: Zöldi Andrea, Skarupa Mariann, Sinka Viktória, Sütő Nikoletta, Pusztai Emese, Krujbert Ilona, Tirpák renáta.

Indultunk megyei bajnokságban is mely őszi tavaszi fordulókból állt. A két forduló alapján, négy helyet javítva a tizedikek lettünk.

A csapat tagjai: Zöldi Andrea, Skarupa Marianna, Krujbert Ilona, Takács Ágnes, Tirpák Renáta, Sütő Nikoletta, Bárány Zita, Balabás Viktória, Tyukodi Viktória, Kukta Erzsébet.

Az idei éven, az ősz során megrendezett V. István napok keretein belül nem csak a fiúk lettek az elsők, hanem a lányok is.

Az iskola idő végeztével, a város és a rendőrség közös szervezésében az előző évhez hasonlóan 72 órás sportesemény keretein belül 24 óra labdarúgás is szerepet kapott. A leányok és fiúk egyaránt szerepeltek.

A tanár-diák mérkőzés a diákok érdektelensége miatt elmaradt.

Az év gólkirálya: Ignáth Gábor

Az év játékosa: Ivanicskó Zsolt

Az arany cipőt azok a játékosok kapják, akik az adott évben a legtöbb gólt szerezték, illetve a legfontosabb gólokat szerezték az iskolánk színében.

1994-1995     Terhes Balázs

1995-1996     Szabó Sándor

1996-1997     Tóth Sándor

1997-1998     Kovács Barnabás

1998-1999     Vakles György

1999-2000     Janikó Róbert

2000-2001     Janikó Róbert

2001-2002     Dobai Zoltán

2002-2003     Horváth Róbert

2003-2004     Ignáth Gábor

2004-2005   

 

Az arany labdát azok a játékosok kapják, akik az adott évben a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtották az iskolánk színeiben.

1994-1995     Haupt Attila, Karakó Tamás

1995-1996     Naár László

1996-1997     Erdei Ádám

1997-1998     Janikó Tamás

1998-1999     Nemes Péter

1999-2000     Kiss Attila

2000-2001     Kőhalmi Róbert

2001-2002     Ignáth János, Seres István

2002-2003     Balogh Zsolt

2003-2004     Ivanicskó Zsolt

2004-2005

  5Vissza a lap tetejére


SPORTHÍREK

 

Beszámoló a házi labdarúgó bajnokságról 2005.04.20

A 2004-2005-ös tanévben is megrendezésre került iskolánk házi bajnoksága. Az idén a korábbi évekhez hasonlóan baráti társaságok alkottak csapatot. Hat csapat nevezett és a körmérkőzéses rendszerben lebonyolított bajnokságot a GEGE EGYLET nyerte, melynek tagjai Engelbert Zsolt, Komlósi Mihály, Váradi Gábor, Szabó Gergő, Matisz Tamás és Katona Dénes voltak.

 

A győztes csapat minden mérkőzését megnyerte. Ez a bajnokság azonban nem miattuk marad emlékezetes, hanem a második helyezett BÁRÁNYOK nevezetű csapat miatt, ők ugyanis sportszerűségből jelesre vizsgáztak. Az történt, hogy az utolsó mindent eldöntő mérkőzést a GEGE EGYLET csapatával vívták, és ellenfél létszáma egyel kevesebb volt. Ők is egyel kevesebben mentek fel a pályára és játszották végig a mérkőzést, annak ellenére, hogy hamar hátrányba kerültek.

 

Az ilyen események adnak erőt és hitet, hogy érdemes diákjaink részére minél több rendezvényt szervezni.

(Búzás László)

 

Közgazdász Kupa 2005.04.20

2005. március 31.-én megrendezésre került, a hagyományosan sátoraljaújhelyi középiskolások részére kiírt Közgazdász Kupa.

Az idén a versenyszámokat kibővítettük és a kosárlabda, labdarúgás mellett asztaliteniszben és sakkban mérhették össze erejüket a diákok. További változást is megfigyelhettek azok, akik rendszeresen részt vesznek a sporteseményen. Nevezetesen azt, hogy egy versenyszámban engedélyeztük tanárok részvételét, annak érdekében, hogy jó példát mutassunk a diákok részére.

 

Az V. István Közgazdasági és Informatikai Szakközép Iskola eredményei.

Zárójelben a jó eredményt elért diákok neve olvasható.

 

Fiú kosárlabda I. helyezés (Kiszai Ádám, Szekeres Attila, Kádár Kristóf, Helmeczi Attila Bartkó László)

 

Fiú labdarúgás I. helyezés

(Komlósi Mihály, Váradi Gábor, Szabó Gergő, Matisz Tamás, Rózsadombi Ákos, Katona Dénes, Bárány Richárd, Engelbert Zsolt, Azari Viktor)

 

Leány labdarúgás III. helyezés

(Zöldi Andrea, Skarupa Mariann, Krujbert Ilona, Szabó Éva, Laczkó Gabriella, Kovács Renáta, Tyukodi Viktória, Kukta Erzsébet)

 

Asztalitenisz I. helyezés (Dull Bálint, Engelbert Zsolt, Búzás László)

 

Sakk I. helyezés (Máté Alexandra, Szatmári Edina, Deák Beáta)

(Búzás László)

 

Iskolai sportversenyek 2005.02.15

A 2004-2005. tanév iskolai asztalitenisz versenyek és a sakkversenyek eredmény hirdetését 2005. február 15.-én tartottuk

 

Asztalitenisz bajnokságunk egyéni és páros mérkőzései 20 versenyző részvételével zajlottak.

 

Egyéni küzdelmek helyezettjei:

 

1. Kádár Kristóf

 2. Dull Bálint

 3. Várfalvi János

 3. Kiszai Ádám

 

A párosok helyezettjei:

 

1.  1. Dull Bálint- Kiszai Ádám

2.  2. Kádár Kristóf- Lőrincz Levente

3.  3. Spinda Csaba- Várfalvi János

3.  3. Ivanicskó Zsolt- Szeppessy László

 

A sakkversenyek során leány és fiú kategóriában hirdettünk győzteseket. Nem kis meglepetésünkre két leány is beverekedte magát, a 16 nevezett versenyző közül, a legjobb négy közé.

 

Helyezettek a fiúk kategóriájában:

 

1.  1. Deák Beáta

2.  2. Rózsadombi Ákos

3.  3. Máté Alexandra

3.  3. Harda Endre

 

Helyezettek a leányok kategóriájában

   

1. Máté Alexandra

2. Deák Beáta

3. Szatmári Edina

 

 

Az eredményeikhez gratulálunk.

5Vissza a lap tetejére


Szabadidő

Iskolánkban a diákok részére nem csak sporteseményeket szervezünk a szabadidő eltöltése érdekében, hanem hétvégeken tanulmányi utakat és kirándulásokat is.

  1. Rendszeresen látogatjuk meg ásványgyűjtés céljából a Telkibánya környékén lévő hegyeket, ahol mézopált, tejopált, hegyikristályokat gyűjtünk és Zemplén néhány nevezetes állatát, növényét tanulmányozzuk.

  2. Évek óta van lehetősége az érdeklődő diákoknak arra, hogy a Csodák palotájában érdekes előadásokon vegyenek részt, melyeket nekik a kérésünkre tartanak meg az ismeretszintjüknek megfelelően.

  3. A szerencsi Cukorgyárban a „Keris” diák nem ismeretlen, hiszen minden tavasszal, a szénhidrátok tanulmányozásakor látogatást teszünk ott.

  4. Kerékpár túrákat is szerveztünk, amikor kitör a jó idő a Hegyközbe és a Bodrogközbe.

 

Ásványgyűjtés Telkibányán (2004. ősz)

Így emlékezik erről a 12. C osztályos Spinda Csaba.

2004. őszén egy csodálatos szombati reggelen Búzás László tanár Úrral elindultunk ásványt gyűjteni Telkibányára.

Az iskola előtt gyülekeztünk, és kerékpárral vágtunk neki az útnak, míg tanár Úr autóval kísért minket és vigyázott a biztonságunkra.

Minden évfolyamról voltunk, összesen kb. 20-an lehettünk.

Azt a 25-30 km-t mindenki nagyon jól bírta, de aki elfáradt az helyet cserélhetett egy autóban ülővel, így mindenki tekerhetett kedvére.

Pár óra tekerés után megérkeztünk Telkibányához, ahhoz a pihenőhöz, ahol a nap nagy részét töltöttük.

Megpihentünk, egy kicsit beszélgettünk, aztán egy idegenvezető segítségével elindultunk ásványt gyűjteni.

A talaj elég csúszós volt, ezért nagyon kellett vigyázni.

Főleg, hogy páran -  hódolva biciklizési szenvedélyünknek -  még a hegy tetejére is bringával indultunk.

A többiek csak néztek, de mi nem tántorodtunk meg!!!

Egy kis ösvényem haladtunk felfele és 15 percnyi mászás után rátaláltunk az ásványokra.

 

 

 

 

Nekiálltunk kapirgálni, vésni, keresni.

Mindenki szorgosan dolgozott és meg is lett a nagy munkának a gyümölcse.

Nagyon sok szép ásványt találtunk - a magunk és tanár Úr nagy ÖRÖMÉRE - .

 

 

 

Már majdnem végeztünk az ásványok gyűjtésével, amikor páran

észrevettük, hogy valami kis állatka mászik egy fa törzsén.

Egy SZALAMANDRA volt az.

Mindenki megnézte, aztán közös megegyezés alapján otthagytuk.

 

 

 

Visszaindultunk a pihenő helyre. Amint megérkeztünk előkerültek a nyársak, tüzet csiholtunk és nekiláttunk szalonnát sütni.

Megbeszéltük az addigi élményeket, nevetgéltünk, jól éreztük magunkat.

Evés után még volt 1-2 óra szabadidőnk, ezalatt megismerkedtünk a környékkel, sétálgattunk, bicikliztünk!

Délután sajnos muszáj volt hazaindulni, felpattantunk a kerékpárunkra és tekertünk egészen hazáig.

 

Egy nagyon szép napot töltöttünk el együtt, és ezt NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNJÜK BÚZÁS LÁSZLÓ tanár úrnak.

5Vissza a lap tetejére

 

utazás a csodák palotájába (2004. november)

Iványi Dóra, Trimáj Nikoletta és Váradi Zita 10. C osztályos tanulók visszaemlékezését olvashatjátok.

2004. novemberében a 10. C osztály jelentős része tanulmányi kirándulást tett Budapestre, a Csodák Palotájába.

4-5 fős csoportokat alkottunk és minden csoportnak Búzás tanár úr kiadott egy-egy feladatot. A mi feladatunk neve az volt, hogy „süllyeszd el a hajót”. Ez a kísérleti eszköz úgy működött, hogy egy csőben víz volt, melynek tetején egy csónak úszott. Ha a csőhöz tartozó kart meg tekertük, akkor a vízbe levegő buborékok kerültek és a hajó lesüllyedt. Elvégeztük a kísérletet, majd vázlatot írtunk a tapasztalatokról, otthon értelmeztük a jelenséget, amit tanár úr később órán meg is hallgatott, majd értékelt. A feladatunk elvégzését követően mindenki szabadon nézelődhetett, kísérletezhetett a kiállított eszközök segítségével. Találkoztunk mindenféle furcsa jelenséggel. Például a forgószobával. Itt be kellett ülni egy forgószínpadhoz hasonló szobába, ahol a feladat az volt, hogy a labdát oda kellett gurítani a szemben ülő társadnak, csakhogy a labda furcsamód állandóan kitért az útjából. De találkoztunk még a gravitáció hatásaival, a színek és hangok tulajdonságaival. Voltak ügyességi és logikai játékok is, amit sokan ki is próbáltunk.

Miután mindenki elvégezte a maga feladatát, és kinézelődte magát egy előadáson vettünk részt. Az előadáson hőtani jelenségeket mutattak be. A kísérleteket szárazjég és folyékony nitrogén segítségével mutatták be. Nagyon érdekesnek találtuk az előadást. Olyan hétköznapi dolgoknak is hallottuk a magyarázatát, ami mindig ott van körülöttünk, de eddig nem tudtuk miért is van ez így. Az előadás végén lézer show-n vettünk részt, ami mindenkinek elnyerte a tetszését.

Szerintünk ezen a tanulmányi kiránduláson mindenki jól érezte magát és sok új ismeretet szerzett magának. Reméljük, lesznek még hasonló útjaink.

5Vissza a lap tetejére

 


Webmester: Naár János igazgatóhelyettes
Copyright © 2004-2011 VIKISZ. Minden jog fenntartva.
Módosítva: 2011.01.05.